Rodenborch College

Rodenborch College kiest duurzame, brandveilige gevel van Rockpanel Woods.

In Rosmalen staat het nieuwe onderwijs- en sportgebouw van het Rodenborch College. Twee scholen komen hier samen in één gebouw en onder één naam. Uitgangspunt is dat het ‘wij’-gevoel overheerst. De volledige buitengevel van het nieuwe schoolgebouw en de aangrenzende sporthal zijn bekleed met dezelfde Rockpanel Woods gevelbekleding. 

Het ontwerp van het Rodenborch College bestaat uit een schoolgebouw van drie verdiepingen met veel glas en een sporthal met blinde gevels met daarin een grote en kleine zaal, die ook door verenigingen uit de gemeente te gebruiken is. Martijn van Leeuwen, architect partner van RoosRos architecten, ontwierp het schoolgebouw voor 2300 leerlingen. Ondanks dit grote aantal, voelt het gebouw toch persoonlijk en kleinschalig aan.

“Met Rockpanel Woods hebben we een alternatief dat haast niet van hout is te onderscheiden én dat zo robuust is als steen en zeer onderhoudsarm is.”

Bron: Bas ten Thije

Divers en rijk gevelbeeld 

Hoe Van Leeuwen dat voor elkaar kreeg? “Voor ons was direct duidelijk dat we een hoge mate van kleinschaligheid en overzichtelijkheid wilden realiseren. Dat hebben we gedaan door het gebouw drie onderwijsvleugels te geven rond een centrale aula. De centrale ruimte is het hart van de school. De ruimte is vloeiend vormgegeven, met zowel licht van boven als zicht naar buiten via de gevels. Door de pauzeruimte voor leerlingen als onderdeel van deze hal ook aan de gevel te leggen, maken we veel contact met buiten.”

Voor zo’n groot gebouw doet het Rodenborch College op ooghoogte vriendelijk aan, met een menselijke schaal. Van Leeuwen legt uit: “In het ontwerp van de buitenzijde hebben we gekozen voor vaste maten om het gebouw betaalbaar en prefabriceerbaar te maken. Door met de verhoudingen te variëren, hebben we een divers en rijk gevelbeeld gecreëerd: hoe dichterbij je komt, hoe meer detail en rijkdom je ervaart.”

Jeroen Kastelein is uitvoerder bij Burgland Bouw. Hij licht toe: “De gevel is opgebouwd met HSB-elementen waar we vervolgens eerst zwarte Rockpanel Backboard tegenaan hebben bevestigd. Hier weer bovenop hebben we in een drietal breedtes Rockpanel Woods platen verticaal bevestigd in wildverband, met 8 millimeter ruimte tussen de stroken. Van veraf geeft dit het gebouw een rustige, natuurlijke uitstraling die aansluit bij de omgeving. Maar van dichtbij maakt dit de gevel juist speels en dynamisch.”

Onderhoudsvrij en brandveilig

Rockpanel Woods is om twee duidelijke redenen gekozen, vertelt Bas ten Thije, gevelspecialist bij leverancier XLWOOD. “In eerste instantie dachten we voor de gevel aan hout, maar die keuze is te onderhoudsintensief, zeker voor een schoolgebouw. Daarnaast wilden we een gevel die voldoet aan strenge brandveiligheidsnormen, zodat we een zo veilig mogelijk gebouw kunnen opleveren. We zijn op zoek gegaan naar een product dat niet alleen onderhoudsvrij is, maar dat ook samen met de gevelconstructie een praktijktoets voor brandveiligheid goed doorstaat en een end use brandklasse B oplevert. Deze optelsom bracht ons gauw op het spoor van Rockpanel. Zij hebben een veelvoud van veelvoorkomende gevelconstructies als geheel getest zodat we straks ook daadwerkelijk kunnen zeggen dat de school een veilige plek is voor jonge kinderen.”

Gevelpanelen met echte houtlook

Uit het assortiment is Rockpanel Woods gebruikt in de kleur Teak. Ten Thije: “Hoewel hout was afgevallen als gevelmateriaal, wilden we het gebouw wel een echte houtlook meegeven. En dan komt er eigenlijk niets in de buurt van Rockpanel.”

“Met Rockpanel Woods hebben we een alternatief dat haast niet van hout is te onderscheiden én dat zo robuust is als steen en zeer onderhoudsarm is. Zeker bij scholenbouw is dat belangrijk, omdat scholen in de praktijk toch vaak minder onderhoud krijgen dan woonhuizen. Een echte houten gevel zie je dan al snel vergrijzen. Bij Rockpanel kun je bij wijze van spreken vijf jaar niet omkijken naar de gevel, en na één keer reinigen is deze dan toch weer gewoon als nieuw. De uitstraling die toch zo belangrijk is voor ieder gebouw, blijft een leven lang.”

Kastelein was ook heel tevreden met de keuze voor Rockpanel. “De montage van de Rockpanel Woods stroken was een fluitje van een cent. Als je alles eenmaal goed hebt uitgemeten, is het een kwestie van schieten en klaar. Je hoeft niet voor te boren, en er zit geen werking in de gevelbekleding, waardoor je niet alleen veel tijd bespaart, maar uiteindelijk ook gewoon een strakker eindresultaat krijgt. En daar zijn we allemaal erg tevreden over.”

Projectinformatie
Architect

RoosRos Architecten

Aannemer

Burgland Bouw B.V. te Dodewaard

Montagebedrijf

Willemsen Veenendaal te Veenendaal

Dealer

XLWood te Wijchen

Gebruikte producten

Rockpanel Woods Teak + Rockpanel Backboard

bevestiging: Nagels XL Panel