IKC Ijsselmonde

Een rustpunt in een rauwe wijk. Dat is het in Rotterdam onlangs in gebruik genomen Kindcentrum IJsselmonde. Een gevel opgetrokken uit glas en Rockpanel Custom Woods gevelpanelen met accoya houten kleur en houtnerf, maken van het gebouw het warme welkom dat de hele buurt nodig heeft.

Kindcentrum IJsselmonde is een nieuw thuis voor twee reguliere basisscholen, speciaal basisonderwijs, kinderopvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het Kindcentrum is ontworpen om te passen bij de vernieuwende pedagogische visie van onderwijsstichting BOOR.

Brandveilig en kleurvast

In het oorspronkelijke ontwerp was een Accoya houten gevel voorgeschreven, vertelt Bas ten Thije van hout- en plaatmateriaalleverancier XLWood. “Hiermee konden we echter geen hoge kleurechtheid en brandveiligheid garanderen. Je moet Accoya brandvertragend behandelen om brandklasse B te halen. Maar als je dit doet, kun je het niet meer elke drie jaar beitsen, en wordt de gevel grijs. Dit wilden we natuurlijk absoluut niet. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een product dat brandveilig is, kleurecht blijft én de warme uitstraling heeft van hout.”

“Rockpanel Woods heeft dezelfde authentieke uitstraling die echt hout aan een gevel meegeeft, en combineert dit met de robuustheid en brandveiligheid van steen.”

Bron: Bas ten Thije

Rockpanel Woods: bewezen in de praktijk

“We kwamen eigenlijk vanzelf uit bij Rockpanel Woods”, vertelt Bas ten Thije. “Rockpanel Woods heeft dezelfde authentieke uitstraling die echt hout aan een gevel meegeeft, en combineert dit met de robuustheid en brandveiligheid van steen.”

En de kleurechtheid? We zijn samen op bezoek geweest bij een aantal projecten die de afgelopen jaren met Rockpanel zijn gerealiseerd. Om met eigen ogen te zien hoe een gevel met Rockpanel Woods er uitziet, en om te ervaren hoe het eruit blijft zien na een jaar of tien. Verweert het? Wordt het dof? Onze conclusie was al snel: Rockpanel blijft zoals het is. De gevels zagen er ook jaren later uit alsof ze gisteren pas opgeleverd waren.”

Nadat alle betrokkenen overtuigd waren, is in samenwerking met Rockpanel een unieke uitvoering van Rockpanel Woods ontwikkeld. Bas ten Thije: “We wilden qua kleur zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke Accoya hout blijven. In overleg met Rockpanel bleek dat we Woods-panelen in vrijwel elke RAL- of NCS-kleur leveren, en met vrijwel iedere houtstructuur. Binnen een mum van tijd hadden we zo op basis van een Accoya monster onze eigen Rockpanel Custom Woods met een unieke houttekening en kleur die het gebouw de warme uitstraling geeft, waar we naar op zoek waren.”

Eenvoudig te bewerken met standaard gereedschap.

De gevel van Kindcentrum IJsselmonde is opgetrokken uit HSB-elementen, isolatiemateriaal en verticale stroken Rockpanel Woods gevelpanelen in drie verschillende breedtes. De panelen zijn bevestigd in een speels patroon, dat we bovendien hebben doorgetrokken in de luifeloverstekken. Dat vraagt om behoorlijk wat detaillering, maar gelukkig kun je Rockpanel heel eenvoudig verwerken. Veel producten op de markt hebben een vrij harde kern, waar je speciale zaagtafels en afzuigers voor nodig hebt. Bij Rockpanel kun je goed uit de voeten met een gewone platenzaag en afzuigsysteem. Dat maakt zagen in het werk een stuk eenvoudiger.

Het voordeel van een onderhoudsvrije gevel

Bij een school zijn onderhoudsvrije materialen heel belangrijk. Je kunt niet zomaar op elk moment van de dag een steiger tegen de gevel aanzetten om te schuren en schilderen. Rockpanel gevelpanelen hebben een lange levensduur en hoeven alleen af en toe schoongemaakt te worden. De Woods-serie is bovendien standaard voorzien van een ProtectPlus coating, waardoor je graffiti eenvoudig verwijdert, zonder de gevel te beschadigen. Over het resultaat zijn alle partijen die bij de bouw betrokken waren zeer tevreden. Maar belangrijker nog: ook de school zelf én de kinderen zijn allemaal enthousiast. Het gebouw is een echte weerspiegeling geworden van de vooruitstrevende visie van het Kindcentrum en een baken van rust dat deze wijk, en de kinderen, zondermeer verdient.

Projectinformatie
Opdrachtgever

Stichting BOOR te Rotterdam

Architect

No Label te Rotterdam

Aannemer

Burgland Bouw te Dodewaard

Montagebedrijf

Willemsen Veenendaal te Veenendaal

Dealer

XLWood te Wijchen

Gebruikte producten

Rockpanel Woods Custom + Rockpanel Backboard
Bevestiging: nagels XL Panel